Balance Entertainment Agencija

Marketing

Poslovni Plan za Impresioniranje Investitora – 20 ključnih stavki koje morate znati

Pokrećete li posao?

Ili planirate proširiti svoj postojeći posao?

Da biste pokrenuli ili proširili posao, potreban vam je izvor novca ili financiranja, tu se javlja ključno pitanje.

Kako uvjeriti investitore i banke da financiraju vaše poslovanje?

Odgovor: Potreban vam je vrhunski poslovni plan.

Poslovni plan ih treba uvjeriti da je financiranje (davanje novca) vašoj tvrtki zaista dobra ideja.

Poslovni plan je poput mape. Prikazuje upute za postizanje budućnosti vašeg poslovanja. U njemu je opisano što će raditi vaša tvrtka i kako planira uspjeti i profitirati (zaraditi novac). Uostalom, posao se odnosi na zaradu, zar ne?

Poslovni plan

Sažetak – Poslovni Plan za Impresioniranje Investitora

Kako pripremiti svoj poslovni plan


Pisanje poslovnog plana zvuči jednostavno, ali potrebno je razmišljanje i planiranje. Pisanje doista impresivnog plana iziskuje vrijeme i puno truda. Nemojte se iznenaditi ako i pisanje vašeg plana zahtijeva puno uređivanja i prepisivanja.

Zapravo je uobičajena praksa da angažirate profesionalnog urednika za lektoriranje i jačanje vašeg pisanja. Poslovni plan je vrlo važan dokument, a za investitore će vam trebati u savršenom i ispoliranom izdanju.

Kada je vaš poslovni plan u potpunosti napisan i spreman za uređivanje, toplo preporučujemo da se obratite uslugama za lektoriranje ili koristite alat za lektoriranje u Microsoft Wordu, a dostupni su i online alati kao ispravi.me.

Ako se još uvijek pripremate za pisanje svog poslovnog plana, morate započeti neka istraživanja. Na internetu postoji mnogo stilova i formata poslovnih planova.

Kad ste spremni za pisanje, možete slijediti i detaljni vodič za pisanje poslovnog plana koji uključuje sve ključne komponente, poput ovog jednostavnog vodiča iz HBOR-a ili iz HAMAG BICRO-a

20 ključnih stavki impresivnog poslovnog plana koje morate znati


Danas ću Vam predstaviti najosnovnije elemente kvalitetnog poslovnog plana.

Svaka je glavna riječ ili izraz na ovom popisu vrlo važna za znati, bez obzira planirate li napisati impresivan poslovni plan ili jednostavno želite saznati više o poslovnim planovima općenito.

1. Poslovna vizija

Poslovna vizija se odnosi na smjer u kojem želite da vaše poslovanje dugoročno raste. Odgovorite na ova pitanja u svom poslovnom planu:

Kakav posao želite imati u budućnosti?
Koji su ciljevi ovog posla?
Kako će izgledati uspjeh?
Morate napisati izjavu o svojoj poslovnoj viziji u bilo kojem poslovnom planu.

2. Akcijski plan

Da biste podržali svoju poslovnu viziju, morate imati moćan akcijski plan. Morate napisati sjajan opis vašeg akcijskog plana unutar vašeg poslovnog plana.

Dobar akcijski plan se sastoji od ciljeva i od strategija kako ostvariti ciljeve.

“SMART” ciljevi – ( eng. Specific-Measurable-Achievable-Relevant-Timely) su ključ uspjeha. Prilikom postavljanja ciljeva koji su: Specifični, Mjerljivi, Ostvarivi, Relevantni i Vremenski definirani; u pojedinim djelovima “SMART” ciljeva će se sastaviti osnova za strategiju koja će Vas odvesti do uspjeha.

3. Menadžerski tim

Ako je moguće uključite svoj menadžerski tim.

Tko je dio Vašeg menadžerskog tima? Vaši rukovoditelji, viši zaposlenici i / ili upravni odbor ljudi su s idejama i iskustvom da doprinesu vašem poslovnom planu.

U svoj ćete poslovni plan morati uključiti i snažan odjeljak o svom menadžerskom timu kako bi ulagači znali tko vodi vašu tvrtku.

4. Izvršni sažetak


Izvršni sažetak je sveobuhvatno (cjelovito) objašnjenje što Vaša tvrtka radi i što je stavlja u jedinstvenu poziciju za uspjeh.

Izvršni sažetak mora biti gornji dio poslovnog plana, tako da je prvo što će vaši ulagači vidjeti. Obično je dugačak jednu ili dvije stranice. Čitanje ovih prvih stranica pomoći će investitorima da odluče žele li nastaviti čitati i ozbiljno razmisle o ulaganju u vaše poslovanje. Tako možete biti sigurni da je ovaj odjeljak napisan kako biste privukli njihovu pažnju i zainteresirali ih za financiranje vašeg poslovanja. Istaknite kvalitete koje su u njihovom interesu da postignete ovaj cilj.

Sažetak rada predstavljen u prvom odjeljku poslovnog plana, je najbolje napisati posljednje, nakon što su napisani ostali dijelovi. Tako je jednostavnije, zato što je sažetak izvršnog rada sažetak svih ostalih odjeljaka.

5. Ciljano tržište

Vaše će ciljno tržište uključivati ​​ljude kojima namjeravate prodati stvari.

Kada mislite o ciljanom tržištu imajte svog idealnog klijenta na umu. definirajte njegovu demografiju i psihografiju, te odredite par tipova/avatara idealnog klijenta.

6. Analiza tržišta

Analiza tržišta u osnovi je način na koji planirate plasirati (prodati, reklamirati) svoje proizvode i usluge na ciljno tržište. Možete ju provesti sami ili unajmiti stručnjaka koji će to učiniti za Vas, te Vam dati prijedloge i uputiti Vas kako najbolje pristupiti određenom tržištu.

7. Tržišni udio

U analizi tržišta vašeg poslovnog plana obavezno razgovarajte o tome koliki udio na tržištu očekujete.

Tržišni udio odnosi se na dio tržišta koji vaša tvrtka kontrolira. Na primjer, prema statistici, Coca-Cola je imala tržišni udio od 48,6% na tržištu bezalkoholnih pića u 2015. godini.

8. Konkurentska prednost

U odjeljku analize tržišta također morate misliti o svojoj konkurentskoj prednosti. To se odnosi na prednosti vaših proizvoda ili usluga u odnosu na one koje nude konkurenti.

Ovdje bi si mogli postaviti nekoliko pitanja:
Što moj proizvod čini boljim, jačim ili zdravijim od proizvoda X?
Zašto bi kupac izabrao moj proizvod preko proizvoda Y?

To jest odraditi Benchmarking ostalih poduzeća u Vašoj ili srodnoj industriji.

9. Prodaja i marketing strategija

Zamislite ovu strategiju kao glavni plan, plan koji kombinira sve vaše najbolje, najsvjetlije i najvažnije ideje i pokazuje kako ćete postići uspjeh.

Dakle, prodajna i marketinška strategija kombinira sve vaše prodajne i marketinške ciljeve i istraživanje tržišta u glavni plan koji će donijeti maksimalnu zaradu.

Vaša prodajna i marketinška strategija mora biti prilično detaljna. Trebali biste uključiti informacije o proizvodima, cijenama, brendiranju, konkurentima i kanalima distribucije. Ovdje je najbolje unajmiti stručnjaka koji će točno znati što i kako prikazati.

10. Distributivni kanali

To se odnosi na put koji proizvod prođe kroz posrednike ili druge distribucijske tvrtke prije nego što dođe do potrošača.

Ovdje morate razmišljati i o logistici, te o kanalima distribucije informacija o Vašem proizvodu ili usluge.

11. Predviđanje prodaje

Koliko će se dobro prodavati vaš proizvod/usluga? Koliko novca očekujete? Vaši će ulagači biti jako zainteresirani za te informacije.

Važno je uključiti prodajnu prognozu koja objašnjava očekivanu prodaju koju planirate postići za svoj proizvod koristeći poslovnu strategiju.

12. Operativni plan

Voditi posao znači upravljati (usmjeravati, upravljati) tvrtkom. Dakle, vaš operativni plan će raspravljati o načinima na koje planirate voditi svoju tvrtku. Imajte na umu da se u poslovnom kontekstu upotrebljava oblik množine riječi “operacije”.

13. Svakodnevno poslovanje

U ovom ćete odjeljku morati detaljno opisivati ​​svoje svakodnevne poslovne operacije, a odnosi se na svakodnevno izvršavanje poslovnih funkcija.

Način vođenja svakodnevnih poslova može utjecati na to koliko glatko vaše poslovanje funkcionira, kao i na to ako možete plaćati račune i biti profitabilan.

14. Istraživanje i razvoj

Ako će vaša tvrtka rasti, morate provesti istraživanje i razvoj. Na kraju ćete trebati razvijati nove proizvode i istraživati ​​nove načine poboljšanja postojećih proizvoda.

Vaši će potencijalni ulagači će htjeti znati koje ste istraživačke i razvojne napore uložili za svoju tvrtku i proizvode, kako idete u korak s vremenom, trendovima i tehnologijom. Obavezno napravite dobar plan i strategiju o ovoj temi.

15. Sažetak menadžmenta

Odjeljak poslovnog plana sažetka upravljanja govori o trenutnim članovima vašeg menadžerskog tima, kao i o njihovoj profesionalnoj pozadini i ulozi u tvrtki.

16. Organizacijska struktura

Organizacijska struktura Vaše tvrtke trebala bi jasno pokazati hijerarhiju (razine) radnih i nadzornih funkcija. Obično vidite organizacijsku strukturu tvrtke u obliku grafikona koji prikazuje fotografije osoblja, njihove pozicije i razine izvještavanja.

U Start Up-ima (novo osnovanim tvrtkama) uobičajeno je pronaći nedostatke u organizacijskoj strukturi za pozicije koje tek treba popuniti. Zbog toga će vam trebati plan ljudskih resursa.

17. Plan ljudskih resursa

Plan ljudskih resursa mapirat će radnu snagu (osoblje) koju planirate zaposliti u budućnosti.
Zapitaj se:

Koga planirate zaposliti?
Kakve će biti njihove uloge u poslu?
Kako profesionalci s određenim vještinama mogu pomoći vašem poslovanju u budućnosti?

18. Financijski plan

Financijski plan posljednji je i najvažniji dio poslovnog plana. U njemu je detaljno opisano kako planirate postići poslovne ciljeve, ostvariti prihod i ostvariti profit.

Ovaj dio plana će investitori detaljno pregledati i procijeniti da li žele uložiti u Vaše poduzeće ili ne.

19. Model prihoda

Vaši će ulagači biti zainteresirani vidjeti vaš model prihoda. Pokažite im svoje izvore prihoda ili načine na koje planirate ostvariti prihod za svoju tvrtku. Odakle će dolaziti prihodi?
Ovdje bi si mogla postaviti nekoliko pitanja:

Prodajete li proizvod ili uslugu?
Kako cijene svoj proizvod?
Koji je potencijal vašeg proizvoda za zaradu?

20. Zahtjev za financiranjem

Posljednje, ali ne najmanje bitno, želite navesti svoj zahtjev za financiranjem. To se odnosi na iznos novca ili financiranja koji će vam trebati na temelju onoga što ste naveli u gornjim odjeljcima. Ono što je najvažnije, želite obavijestiti svoje investitore kako planirate mudro iskoristiti uložen novac, da bi njima ostvarili povrat na investiciju.

Zaključak – Poslovni Plan za Impresioniranje Investitora

Iako se poslovni plan često koristi kako bi uvjerio investitore i zajmodavce (poput banaka) da financiraju vaše poslovanje, ujedno je i alat koji možete koristiti i sami za unaprjeđenje poslovanja.

Dok gradite i širite svoje poslovanje, uvijek pogledajte svoj izvorni poslovni plan i sjetite se svojih strategija. On će Vas vratiti na smjer koji ste zacrtali.

Nadam se da će vam ovi bitni poslovni uvjeti o kojima smo upravo raspravljali pomoći u pisanju jednostavnog, ali impresivnog poslovnog plana.

Sretno!

U slučaju da imate pitanja ili želite pomoć pri izradi poslovnog plana

Vjerujemo da će Vam ovi savjeti olakšati poslovanje i impresionirati investitore. Ako Vam nešto nije jasno ili želite doznati više, slobodno nas možete kontaktirati i rezervirati svoju 30 minutnu sesiju razvoja strategije (u vrijednosti 1.000,00 kn) potpuno besplatno. Da bi rezervirali termin kliknite gumb ispod i ispunite kontakt formu, a mi ćemo Vam rado pomoći.

Similar Posts

hr

Nastavljanjem korištenja stranice prihvaćate upotrebu kolačića. Više informacija

Postavke kolačića na ovoj web stranici postavljene su na "dopuštanje kolačića" kako bi se omogućilo najbolje iskustvo pregledavanja. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu bez promjene postavki kolačića ili kliknete "Prihvati" u nastavku, vi pristajete na to.

Zatvori